UCSF Ambulatory Care Center (ACC) 5 Heart & Vascular Clinic

Award Winning UCSF Ambulatory Care Center (ACC) 5 Heart & Vascular Clinic

Taylor Design News, UCSF

Taylor Design and the entire UCSF ACC5 Heart & Vascular Clinic project team have received numerous awards for their outstanding work.

2017 Healthcare Interior Design Award, International Interior Design Association (IIDA)
2017 Honor Award, International Interior Design Association of Northern California (IIDA NC), Heal category
2016 Merit Award, American Institute of Architects (AIA) 2016 Merit Award, Commercial Interiors category
2016 Healthcare Environment Award, Contract Magazine and the Center for Health Design
2015 Renovation Award, Healthcare Design Magazine, Staff Spaces category

The 5th Floor of the UCSF Ambulatory Care Center (ACC) building offers sweeping views of downtown San Francisco all the way to the tips of the Golden Gate Bridge. The 10,000 square-foot space houses the now consolidated UCSF-Parnassus Heart & Vascular services ambulatory programs.

Key client objectives included elevating patient and caregiver experience by creating an uplifting and attractive environment, improving satisfaction and efficiency of staff by creating a space that promotes logical workflow and communication, and optimizing the panoramic views to benefit patients, their families and staff. The project was developed in a participatory and efficient process by including insights from key stakeholders which included staff, patients and caregivers while adhering to the established and project program.

The clinic space was designed to provide an on-stage/off-stage environment that delineates the public facing spaces from the staff and clinician-only spaces. The light-filled staff areas, accessed behind reception and connected along open circulation, promote communication and collegiality. The on-stage/off-stage layout allows for privacy, direct access from touch-down space to patients, easier access to the caregiver, and also provides areas of respite for the clinician. Clerestories were introduced in most exam rooms to bring as much light as possible in from the exterior windows. The staff lounge, later dubbed “the treehouse,” was placed in a window-filled corner room nestled in the lush trees and landscaping outside. A large open room called “The Hub” is used for touch-down space for clinicians.

Furniture and finishes mirror both the natural hues of the surrounding park and the monochromatic hues of the city. The raw concrete columns were left exposed inside the space to contrast with the warm wood utilized on the entry wall for richness and texture. Large panels of graphic glass were placed along the wood paneling to reflect the breathtaking exterior views and punctuate the circulation spine. Artwork in public spaces and on staff workstation screen walls draws inspiration from the graphic style of x-ray imaging featuring floral subject matter. Color tones used in the furniture, artwork, and accent paint are rich, highly contrasting, and bold. The resulting effect is an environment that is fresh, buoyant and unexpected.

This project is pending LEED CI Gold certification.

Program includes:

  • Front-end Area: Reception, waiting and associated offices.
  • Clinic Area:18 exam rooms and associated support and staff areas
  • Testing Area: 2 stress procedure rooms, 4 echo/vascular procedure rooms, 1 EKG/Holter hook-up room and 1 pulmonary function room and associated support spaces
  • Academic & Administrative Area: 9 offices, including 3 faculty offices, and staff support areas